17.01.2017 :: Majakkasihteeri Suomen Majakkaseura :: <majakkasihteeri a majakkaseura.fi>

Majakkaseura Märketillä 10 vuotta

Toukokuun 14. päivänä tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun Suomen Majakkaseura alkoi miehittää - ja pelastaa - Märketin majakkaa. Märketillä on sen jälkeen työskennellyt yli 500 seuran aktiivia. Tänä vuonna on hyvä syy pysähtyä tarkastelemaan ja hieman juhlimaankin sitä mitä on saatu aikaan.

Keväällä 2007 Märket oli asumiskelvoton, sädesienen ja homeen saastuttama rakennus. Sama koski tuolloista nk. Carlbergin hyttiä, josta sittemmin muokattiin sauna. Vain majakan ullakko kelpasi telttamajoituksen lisäksi kunnolla asumiseen.

Määrätietoisen kunnostustyön ansiosta Märketillä on nyt nukkumatilat noin 15 ihmisille. Lisäksi siellä on ruokailu- ja oleskelutilat, museotila, verstas, sauna, konehuone ja muita hyviä tiloja käytettäväksi. Rakennukset on kunnostettu myös ulkoa päin.

Märketin majakan kunnostaminen on ollut mahdollista ennen kaikkea Majakkaseuran jäsenten ponnistusten ansiosta. Tärkeän lisänsä tähän on tuonut varainhankinta maissa sekä Jane ja Aatos Erkon säätiön 150 000 euron avustus. Suomen valtio on tullut vastaan edullisen vuokran muodossa.

Märketin jo hiipumassa ollut legenda on noussut uuteen kukoistukseen viimeisen kymmenen vuoden aikana ja levinnyt entistä laajemmalle. Tärkeän osansa on antanut Märketin ”viimeinen” majakanvartija Kee Eriksson, joka on ystävällisesti ollut mukana Märketin tunnetuksi tekemisessä mm. elokuvan ja kirjan muodossa. Vuonna 2015 julkaistu Jan Anderssonin kirja ”Märket - majakkasaari kahden maan rajalla” valottaa hienosti Märketin legendaa alkuhämärästä nykyaikaan.

Märketin majakka täyttää ensi marraskuun 11. päivänä 132 vuotta. Varmana voidaan pitää, että ilman Suomen Majakkaseuran ja sen tukijoiden antamaa panosta Märket olisi raunioituva haamu keskellä Itämerta. Nyt se on satojen ihmisten kansainvälinen kohtauspaikka. Ahvenanmaan maakunta myönsi vuonna 2016 saarimaakunnan kulttuuripalkinnon Suomen Majakkaseuralle Märketin kunnostamisesta.

Pekka Väisänen,
Suomen Majakkaseuran hallituksen jäsen

Voit tutustua Märketin talkoohistoriaan vuodesta 2007 alkaen Suomen Majakkaseuran nettisivuilta.